Skip to content

De camera als wapen in mensenrechtenactivisme in Israel/Palestina

life in fragments

Door Erella Grassiani

Al jarenlang houd ik me bezig met ‘de situatie’ in het Midden Oosten. Als ik in Israel ben ga ik naar demonstraties in Tel Aviv en reis ik naar de bezette gebieden om met andere Israëli’s actie te voeren om solidariteit te tonen met de Palestijnen die vaak erg te lijden hebben onder de bezetting.

De afgelopen tijd viel me een nieuw fenomeen op: alle partijen leggen zoveel mogelijk vast op film. Israëlische mensenrechten activisten filmen de demonstraties tegen de Muur en daarbij de Israëlische soldaten die deze demonstraties vaak hardhandig neerslaan. Palestijnen filmen de misdragingen van de Joodse kolonisten. En on top of that filmt het Israëlische leger iedereen die maar voor hun camera’s loopt om zoveel mogelijk gezichten van demonstranten vast te leggen.

De films gemaakt door Israëlische en Palestijnse burgers en activisten zijn, in tegenstelling tot de films van het leger, bovendien allemaal te vinden op Youtube of elders op het internet. Zo bijvoorbeeld dit filmpje:

Bij stichting gate48 in Amsterdam hebben we besloten om hier wat mee te doen. Want er wordt niet zomaar gefilmd. Het materiaal wordt gebruikt in de rechtbank bij zaken die Palestijnen tegen het leger of kolonisten voeren. Het is bewijsmateriaal dat zij vaak hard nodig hebben binnen een systeem dat zich sowieso tegen hen keert. Israëlische filmers gebruiken het materiaal om de buitenwereld te laten zien wat zich nou echt afspeelt in de bezette gebieden en hoe de Palestijnen daaronder lijden.

Tijdens het evenement Life in Fragments op 12-14 juni in Amsterdam zal een verzameling van filmfragmenten vertoond worden en daarbij zullen activisten en filmmakers aan het woord komen om uitleg te geven op de films en de situatie die zij weergeven. Het publiek in Nederland krijgt zo de kans om een andere kant van het conflict te zien. Een kant die vaak onderbelicht is en die komt vanuit de grassroots, waar ‘gewone’ mensen dagelijks te maken hebben met het conflict. Het geeft een inzichtelijk blik op de werkelijkheid van de Palestijnen en op de activiteiten die door Palestijnse en Israëlische mensenrechtenactivisten worden ontplooid in hun strijd tegen de bezetting.

Erella Grassiani is antropologe en promoveert op 10 juni aan de Vrije Universiteit op haar onderzoek naar de moraliteit van Israëlische soldaten in de bezette Palestijnse gebieden. Zij is ook medeoprichter van stichting gate48-platform voor kritische Israëli’s in Nederland.

2 Comments

  1. […] Erella Grassiani is antropologe en doceert aan de Faculteit Sociale Wetenschappen bij de afdeling M&T. Tevens is zij medeoprichtster van Stichting gate48, een platform voor kritische Israëli’s in Nederland http://www.gate48.org. Zij schreef eerder op Standplaatswereld over Morele vervlakking onder Israëlische soldaten en De camera als wapen bij mensenrechtenactivisme in Israël/Palestina. […]

  2. […] Erella Grassiani is vorig jaar aan de VU gepromoveerd op haar antropologisch onderzoek naar de moraliteit van Israëlische soldaten. Ze is nu docent kwalitatieve methoden op de Faculteit Sociale Wetenschappen op de VU. Ze schreef hier eerder over ‘de camera als wapen in mensenrechtenactivisme in Israë;/Palestina’. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *