Skip to content

Inspiratie en transpiratie

Michell Zappa

Terwijl in het provinciale Nederland een partij de Europese verkiezingen wint die maar één verkiezingsleuze heeft, weg met de islam, laat president Obama in Cairo zien waar het echt om gaat, wie een ware leider is. Obama spreekt met veel respect over de tradities van de islam. Vrijheid betekent voor Obama vrijheid van godsdienst, dus ook van de islam. Vanuit zo’n houding van wederzijds respect kun je ook kritische noten kraken over gevoelige zaken als Irak, Afghanistan, Pakistan, Iran en de Israëlische bezetting. Tegelijkertijd wijst hij ook op het gemeenschappelijk belang van vrede voor alle betrokken partijen. Ik realiseer mij dat een speech van Obama niet alle wereldproblemen kan oplossen, maar hij heeft wel heel stijlvol het tijdperk Bush afgesloten en een nieuwe opening geboden voor onderhandelingen. Wat zou het geweldig zijn als Wilders, en vooral zijn aanhangers, zich meer door dit soort leiderschap lieten inspireren. Misschien zou het dan nog goed komen met het rijke Nederland. Waar blijft de Nederlandse nuchterheid!

Door Lenie Brouwer, universitair docent bij de afdeling Sociale en Culturele Antropologie, onder andere gespecialiseerd in migratievraagstukken.

Zie hier voor de volledige speech van Obama.

7 Comments

  1. Viktor Viktor

    Ja. Lekker multicultiverhaaltje zonder enige vorm van argumentatie. Geïnteresseerd in mensen die wel weten waar ze het over hebben? Of iemand die daadwerkelijk universitair onderzoek heeft gedaan naar dit onderwerp, en hier tientallen boeken over heeft geschreven:

    http://www.arabistjansen.nl/

  2. Viktor Viktor

    En niet te vergeten de blog van Afshin Ellian hoogleraar Sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit aan de Universiteit van Leiden. Deze persoon komt oorspronkelijk uit Iran, heeft daadwerkelijk kennis van zaken en een vlijmscherpe en glasheldere wijze van betogen:

    http://www.elsevier.nl/web/Afshin-Ellian.htm

  3. feltvale feltvale

    Argumentatie? Respekt is in de eerste plaats iets wat vanuit het hart komt. In de tweede plaats is een nuchtere ratio een instrument dat ons kan doen inzien dat we er in een samenleving – met de nadruk op ‘samen’ – alleen met wederzijdse tolerantie uit kunnen komen. Is xenofobie, dan wel islamofobie geen irrationeel verschijnsel par excellence?

  4. Viktor Viktor

    Het is jammer dat u “argumentatie” terzijde schuift en bovenstaande wetenschappers direct in de hoek van xenofobie of islamofobie plaats. Juist vanuit de antropologie zou er een gezonde intresse moeten bestaan om sociale verschijnselen vanuit verschillende theoretische invalshoeken te bestuderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *