Skip to content

Antropo‑WAT?! en de Antwerpen–Banjul Challenge

Vijf derdejaars antropologiestudenten aan de VU zijn bezig met een heel bijzonder stageproject. Ze richtten, onder de naam Antropo?WAT?!, een eigen stichting op,  die zich tot doel stelt een breder draagvlak voor antropologische inzichten te creëren. Als eerste wapenfeit van de stichting, en als inhoud van de stage, zullen deze studenten deelnemen aan de AntwerpenBanjul challenge, een alternatieve, low-budget versie van de Parijs–Dakar rally, met een component ontwikkelingshulp. Ze vertrekken vandaag. Hieronder reproduceren we hoe ze op hun weblog terugkeken op de voorbereidingen en vooruitkeken naar de gigantische uitdaging.

Het is bijna zover. Op zaterdag 3 oktober staan we met 86 andere deelnemers, verdeeld over 36 teams met 32 auto’s, 3 motoren en 1 stadsbus, aan de start van een geweldig avontuur: de Antwerpen–Banjul Challenge (ABC).

Aankomende zaterdag is tevens het moment waarop er 19 maanden zullen zijn verstreken sinds het moment dat we de uitdaging aangegaan zijn. In deze maanden is er veel gebeurd… heel veel gebeurd!

Zo hebben we onze stichting Antropo WAT?! opgericht, goedkeuring gekregen van de VU om van de ABC een stage te maken, sponsoren weten te vinden, en auto’s gekocht, gerepareerd, bestickerd, afgeschreven, vervangen, weer gerepareerd en omgebouwd. We hebben bergen literatuur gelezen, ons onderzoek opgezet en operationeel gemaakt, vele interviews afgenomen, zowel in Nederland als in België, en zijn mede hierdoor nu al tot vele interessante en spannende inzichten gekomen (die we voorlopig lekker niet verklappen).

Zaterdag begint dan het avontuur waar we zo lang naartoe gewerkt hebben. We zouden zeggen dat de challenge dan begint, ware het niet dat herhaaldelijk uitvallende auto’s en sponsorwerving in tijden van economische crisis al genoeg hindernissen hebben opgeleverd. Dat alles vertaalde zich in een dosis stress, op te vangen door het thuisfront, en in de noodzaak voor de vriendengroep Antropo WAT?! om zich een behoorlijk professionele houding aan te meten, zonder evenwel de vriendschappelijkheid uit het oog te verliezen. Maar het avontuur begint niet voor ons alleen, natuurlijk; ook de andere teams hebben al veel bloed, zweet en tranen verloren.

Op dit moment kunnen we ons echter moeilijk voorstellen wat ons allemaal te wachten staat. Af en toe dwaalt er weleens een wazig visioen door mijn hoofd: een droombeeld van een groep auto’s midden in de Sahara, alleen in de brandende zon; een glimlachende Afrikaanse man die een challenger te hulp staat bij een autoreparatie; een groep jonge studenten, filmend, schrijvend en tevreden.

Soms worden dergelijke visioenen gevolgd door beangstigende vragen: “Komt het goed?”, “Wat als de filmbandjes afgepakt worden?, “Wat als de auto’s het in Spanje al begeven?”; waarna een geruststellende “Het komt wel goed” de boel weer sust. “Echt? Komt het echt goed?” Natuurlijk. Want wat begon als een droom, een grappig idee om over te dromen en te brainstormen onder het genot van een biertje (of twee, of… ), is nu KEIHARDE realiteit; realiteit die met de dag een stukje tastbaarder wordt, en daarmee ook steeds een beetje spannender.

Tijdens de reis hebben we, naast de rit zelf, nog een tweede challenge te volbrengen, namelijk het uitvoeren van ons onderzoek. We zijn challengers tot de figuurlijke tweede macht, want op het moment dat er eindelijk — na een lange dag rijden, zwoegen, op adem komen en weer doorgaan — een biertje gedronken kan worden, moeten er ook filmbandjes worden overgezet, notities uitgewerkt, de regie doorgesproken en ga zo maar door.

Er is veel te doen en we hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt. Hoewel we de lat voor onszelf onbewust telkens een stukje hoger hebben gelegd, zijn we er van overtuigd dat wij met z’n achten (met of zonder drie auto’s) de eindstreep zullen halen. Bij terugkeer in Nederland ligt er een berg zonnige en zanderige field notes en filmbandjes klaar om uitgewerkt te worden tot het eerste onderzoek en de eerste etnografische documentaire van stichting Antropo WAT?!.

Maar laten we niet te veel op de zaken vooruit lopen. De hele tocht staat nog op ons te wachten, en zaterdag beginnen we eraan.

Samen met de gehele Nederlandse lichting, vertrekken we om 10.00 uur vanuit Tilburg. Van daaruit rijden we naar Antwerpen om onze Belgische mede challengers op te pikken en officieel met alle deelnemers aan de ABC van start te gaan. Op onze weblog — die we elke maandag? en vrijdagavond proberen bij te werken — laten we jullie weten hoe het ons afgaat. Ook op het SMS board van de ABC zal het één en ander te lezen zijn. Je kan alvast de route bezichtigen die wij zullen volgen.

Jullie horen, zien en voelen nog van ons!

Door Jørgen & Fred van Antropo?WAT?!; video door Fedor, ook van Antropo?WAT?!.

5 Comments

  1. Ina Keuper Ina Keuper

    Als docent van het Bachelorproject Antropologie voorjaar 2008 en van Development and Globalization deel 2 najaar 2008 heb ik jullie mogen begeleiden bij enkele onderdelen van jullie antropologiestudie. Vandaag (3 okt. 2009) zijn jullie aan een volgende stap in het leerproces begonnen. Ik wens jullie heel veel succes, plezier en positieve ervaringen toe en zal jullie reis met belangstelling volgen.
    Groeten, Ina Keuper

  2. […] film: Challenge: een samenspel tussen avontuur en goede doelen. Op StandplaatsWereld hebben we de voorbereidingen en de verslagen van hun spannende reis kunnen volgen. Marieke Kolkman heeft voor het blad Ad Valvas […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *