Skip to content

Dagelijks leven in het vluchtelingenkamp Singar van Ezidi’s, Diyarbakir, april 2015

Foto essay door Edien Bartels, Trudie Visser (tekst) en Marije Koudstaal (© foto’s). Zij schreven eerder een blog over de problematiek van de Ezidi vluchtelingen: “Er blijft ons niets over.” 

Foto 1 Edien
Straatje in het Ezidi kamp
Foto 2 Edien
Iedere ochtend worden de tenten opgeruimd. Het beddengoed, dwz de van wol gemaakte matrassen en dekbedden, liggen overdag in mooie stapels recht naast de ingang van de tent. Elke avond opnieuw worden de bedden tevoorschijn gehaald en uitgerold.

Foto 3 Edien
Het wassen van kleding en het schoonmaken van de kleden gebeurt bij de verschillende kranen in het kamp. De vloerkleden worden met borstels geboend. Hoewel er gebrek is aan wasmiddel en zeep, zien alle bewoners er heel schoon uit.
Foto 4 Edien
Toilet maken. Enkele dagen geleden overleed de oma van dit jongetje. Als teken van rouw worden zijn haren geknipt.
Foto 5 Edien
Kaas maken. Een enkeling lukt het om zelf voedsel te bereiden. De maaltijden worden centraal gekookt om risico’s van brand en brandwonden te vermijden. Eenmaal in week staat er groente op het menu en eenmaal in de veertien dagen vlees. Maar dat wordt vaak niet gehaald. Het dieet is eenzijdig en bevat veel suiker. Er zijn veel mensen met diabetes. Er is weinig kennis over voeding en ziekten. Onlangs is begonnen met het aanleggen van moestuintjes. De opbrengst kan het menu aanvullen en het werken in de tuintjes brengt afleiding in het dagelijks leven.
Foto 6 Edien
Twee zieken in een tent. Ouderen voelen zich vaak teveel. Vooral ouderen hebben diabetes en blijven vaak op bed liggen.
Foto 7 Edien
Ziekenpost voor ongeveer 3500 mensen. De medische hulpverlening staat zwaar onder druk. Vrijwilligers konden het werk niet meer aan. Er is nu nog één verpleger.
Foto 8 Edien
Het kamp is opgezet op een sportterrein. Er zijn dus allerlei voorzieningen. Zo ook speeltoestellen met glijbaan voor kinderen.
Foto 9 Edien
Er is weinig speelgoed in het kamp. Eén meisje met een pop die ze de hele dag rechtop hield.
Foto 10 Edien
Voor jongens is er een tent waar ze kunnen knutselen en houtbewerken. Met afvalhout maken ze auto’s, geweren, trekkers, hijskranen. Er is een vrijwilliger die hen begeleidt.

2 Comments

  1. Pauline Pauline

    Geachte lezer. Ik zoek een contactpersoon kn het diyarbakir kamp. Ik heb momenteel heel wat kleding verzameld voor de kinderen daar. Misschien weten jullie iemand? Mvg Pauline kleine 0646305314

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *