Skip to content

De kunstenaar als antropoloog

Op donderdagavond 12 mei organiseert de culturele instelling Imagine IC, in samenwerking met de debatreeks Framer Framed,  ‘Van haat en liefde’, een verdiepende avond over kunst en antropologie.

Bron: Imagine IC

Kunstenaars zijn zich steeds meer actief gaan bezig houden met maatschappelijke vragen en maken daarbij dankbaar gebruik van methoden en begrippen ontwikkeld in bijvoorbeeld de antropologie. Het werk van kunstenaars en antropologen wordt beide gekenmerkt door een streven betekenis te geven aan de ons omringende wereld. De grens tussen kunst en antropologie vervaagt waar nieuwe samenwerkingsverbanden en kruisbestuivingen ontstaan. 

In de expositie ‘Enkeltje Schiphol’ bij Imagine IC portretteert Karine Versluis jongeren uit Curaçao, die voor hun vervolgopleiding naar Nederland verhuizen. Over een periode van twee jaar volgt zij de jongeren in hun dagelijks leven voor en na de oversteek. Zij kruipt in de belevingswereld van de jongeren en documenteert hun keuzes en ontwikkeling gedurende het traject van hun migratie.

Het werk van Koštana Banovi? bestaat uit tekeningen, performances en video. Centraal in haar werk staat het onderzoek naar de relatie tussen het Zelf en de Ander. In de experimentele documentaire ‘Ploha’ (2007) onderzoekt zij de invloed die haar eigen migratiegeschiedenis heeft op de relatie met haar kinderen. Anders dan haar kinderen, groeide Banovi? op in Sarajevo. In een poging de afstand te overbruggen, ondernemen zij gezamenlijk een reis naar haar geboortestad.

Karine Versluis en Koštana Banovi? vertellen over hun kunstpraktijk en over hun positionering tussen kunst en maatschappelijke werkelijkheid. Karine Versluis gaat in gesprek met Marlous Willemsen, directeur van Imagine IC en Koštana Banovi? met Hilde de Bruijn, curator bij Cobra en voormalig Hoofd Tentoonstellingen bij Smart Project Space. Over de (haat-liefde) praktijk van samenwerken en de interactie tussen kunst en antropologie in deze beide instellingen.

De inleiding op de avond wordt verzorgd door Eddy Appels, antropoloog en documentair filmmaker, en directeur van SAVAN en het Beeld voor Beeld festival.

Avondvoorzitter is Will Tinnemans, schrijver, mediatrainer en moderator. Tinnemans schreef voor NRC Handelsblad, De Volkskrant en Intermediair en realiseerde samen met Jan Banning in 2008 het boek Bureaucratie.

De kunstenaar als antropoloog is de vierde van een reeks ‘vooruitblikken’: samen met andere culturele instellingen verkent Imagine IC nieuwe theorieën alsmede actuele methodes om grootstedelijke actualiteit te presenteren en tot onderwerp van gesprek te maken. De reeks wordt mede gefinancierd door de Mondriaanstichting, Stichting Doen en Fonds BKVB / Art Beyond Borders. Eerder organiseerden we ‘Echt Nederlands’, ‘Superdiversiteit’ en ‘Verhalen vertellen = beelden bijstellen’.

De avond begint om 19:30 uur, bij Imagine IC, Bijlmerplein 1006-1008. Wij stellen uw aanwezigheid zeer op prijs en vragen u zich aan te melden voor 10 mei via ons aanmeldformulier.

Op Standplaats Wereld verscheen over dit onderwerp eerder het bericht ‘Antropoloog wordt kunstenaar’.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *