Skip to content

Edien’s afscheid

EdienOp vrijdag 15 februari 2013 neemt Edien Bartels afscheid van de VU. Zij is in 1970 begonnen bij de vakgroep  Culturele Antropologie, vervolgens is zij verbonden geweest bij de opleiding Etnische Studies en Minderheidsvraagstukken en later bij de afdeling Sociale en Culturele Antropologie (SCA). Nu – 43 jaar later – neemt zij afscheid van deze afdeling.
Edien heeft vele brandende kwesties – conflicten met een culturele achtergrond – onderzocht en hierover uitvoerig gepubliceerd. Een greep uit de thema’s: meisjes- en jongensbesnijdenis, geweld tegen vrouwen, seksualiteit, de hoofddoek, de film Submission van Hirsi Ali en de moord op Theo van Gogh, remigratie, achtergelaten vrouwen en kinderen, gedwongen en consanguine huwelijken.

Bij haar onderzoek heeft Edien regelmatig samengewerkt met maatschappelijke organisaties,  onder andere met het Steunpunt Remigranten in Berkane (in Marokko), de Stichting Woonhuis en de moskee An Nour in Gouda, Nisa for Nisa, FSAN en SPIOR. Daarnaast heeft Edien veelvuldig samengewerkt met wetenschappers uit andere disciplines, zoals bijvoorbeeld met gezondheidwetenschappers, medici en genetici.

Bij haar activiteiten heeft Edien altijd zo veel mogelijk studenten betrokken. Eén van hen is Martijn de Koning die op de geloofsbeleving van Marokkaanse Nederlandse moslims bij Edien is gepromoveerd. In haar huidige onderzoek naar neef-nicht huwelijken doet Oka Storms promotieonderzoek.

Edien is ervan overtuigd dat antropologen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan actuele maatschappelijke vraagstukken in de samenleving. Vooral als het om brandende kwesties gaat. Zij zal in haar afscheidslezing hier uitgebreid op ingaan. Voorafgaand aan haar college organiseert de afdeling SCA een seminar waar twee antropologen en een godsdienstfilosoof zijn uitgenodigd om te reflecteren op brandende kwesties rondom religie,  islam en huwelijk. Maatschappelijke relevantie wordt vanuit drie perspectieven bekeken: welke antropologische kennis is relevant, voor wie is die kennis relevant en hoe wordt die kennis verspreid? Wij hopen op een levendig debat.

Programma van het seminar “Brandende kwesties: de relevantie van antropologie voor de samenleving”

13.30 -14.00        Inloop, koffie en thee

14.00-14.20         Prof. Dr Anton van Harskamp (emiritus bijzonder hoogleraar afdeling SCA):   De relevantie van de antropologe en ‘haar‘ religie

14.20-14 .40        Dr Martijn de Koning (Radboud Universiteit Nijmegen):  Kanttekeningen bij kritiek op de islam

14.40-15.00         MSc Oka Storms (MOVISIE/SCA): Waarom neef-nicht huwelijken niet verkeerd zijn

15.00-15.30         Plenaire discussie o.l.v.  dr Lenie Brouwer (SCA)

15.30-16.00         Pauze

16.00-16.45         dr Edien Bartels (SCA): Antropologie als laboratorium van de samenleving

16.45-18.00         Receptie

Voor meer informatie: Lenie Brouwer l.a.brouwer@vu.nl

In verband met de catering graag van te voren opgeven bij Annet Bakker: j.m.e.bakker@vu.nl

One Comment

  1. Ik zie dat Edien Bartels zich ook bezig heeft gehouden met de moord of Theo van Gogh. Daar heb ik verleden jaar een zeer opmerkelijk boek over uitgegeven “Doodlopende weg” van criminoloog Dr. Slobodan Mitric (te koop via BoekenRoute.nl) en een blog gestart http://doodlopende-weg.blogspot.com. Zeker ook interessant voer voor antropologen,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *