Skip to content

FunX SPOKEN: antropologie op de radio

SPOKEN DJ Manu

Deze zondagavond van 21:00 tot 00:00 uur besteedt SPOKEN RADIO van FunX uitgebreid aandacht aan de plaats van antropologie in het publieke debat in Nederland. SPOKEN programmamaker en VU student antropologie Manu bespreekt in de uitzending de vraag of antropologen zich meer zouden moeten laten horen in maatschappelijke discussies. Te gast zijn onder meer medisch antropoloog Sjaak van der Geest, moslimonderzoeker Martijn de Koning en Standplaats Wereld redacteur Daan Beekers. Dit is de eerste van een reeks uitzendingen waarin SPOKEN RADIO verschillende antropologische thema’s zal behandelen. Voor dit weblog vroegen we Manu op zijn beurt waarom hij aandacht wilde besteden aan deze vraag.

Door Manu Er bestaat misschien geen andere wetenschappelijke discipline die door de jaren heen zoveel zelfreflectie heeft toegepast als antropologie. En dat is, gezien haar ontstaansgeschiedenis, misschien ook niet erg verwonderlijk. Niet alleen is antropologie ontsproten uit de aantekeningen van missionarissen die er op gebrand waren nieuw gekolonialiseerd gebied in kaart te brengen, ook is de antropoloog zijn, of haar eigen meetinstrument. De bereidwilligheid kritiek te leveren op haar eigen traditie siert de discipline en zij die haar beoefenen.

Toch heb ik mij de laatste jaren steeds vaker afgevraagd waar de antropoloog is in het publieke debat. In een tijd waarin de harde populistische oneliners de stemmingen lijken te dirigeren is de genuanceerde en onderbouwde realiteit van de antropoloog onmisbaar. Maar waar zijn ze? En is het de antropologen aan te rekenen dat ze niet ‘out there’ zijn? Of kijk ik niet goed?

Wederom bekleed antropologie een unieke functie. Meer dan welke andere discipline ook draait antropologie om de mensen. Maar is ze door al dat gedraai niet een beetje de weg kwijt geraakt? Bekleed ze door haar bijzondere plek ook niet de verantwoordelijkheid om te terug te koppelen met haar subjecten en te communiceren met Henk en Ingrid die de afgelopen verkiezingen nog zo resoluut op de PVV hebben gestemd?

Allemaal vragen die mij als student antropologie, maar ook als radiomaker en presentator bij de landelijke jongerenzender FunX erg bezigen. Vandaar dat ik heb besloten een reeks radioprogramma’s te maken die als vertrekpunt deze prangende vragen neemt en gaandeweg het wondere vak van de antropologie een podium wil bieden om zich, hoe kleinschalig ook, in al haar pracht te tonen aan een geïnteresseerd publiek. Het eerste programma zal deze zondag worden uitgezonden. Vanaf dat moment zal er om de twee weken een antropologisch thema behandeld worden.

Het programma is zondagavond 31 oktober vanaf 21:00 uur live te beluisteren op de website van FunX.

Manu is radiomaker, rapper en student antropologie op de VU.

2 Comments

  1. Maaike Maaike

    Leuk idee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *