Skip to content

Jemen, een vergeten oorlog – #watkanikdoen?

yemenVijf jaar na de revolutie in Jemen: het land is in crisis, voedsel op rantsoen, prijzen stijgen de pan uit, mensen ontvluchten dood en verderf, en vredesinitiatieven stagneren. Hopeloos, denkt menig nieuwsredactie met als gevolg: nauwelijks beelden of nieuws uit Jemen. Marina de Regt (antropoloog verbonden aan de VU) plaatst het huidige conflict in context, ligt de verschillende kampen toe en vertelt meer over de geschiedenis en het leven in Jemen, een land waar zij gewoond en gewerkt heeft en waarover zij bijzonder veel weet.

Ondanks alle bombardementen en het geweld, gaat het dagelijks leven in Jemen door. Daar willen we het ook over hebben in deze bijeenkomst. Wat is de impact van burgeroorlog op het dagelijks leven? Hoe ga je naar je werk? Wat doe je eigenlijk de hele dag precies?  Wie zijn de Jemenieten achter bijzondere initiatieven als Women on Bikes en #SupportYemen? Wat is hun veerkracht? Hoe zien Jemenieten de situatie zelf en vooral: wat kunnen wij in Nederland voor de Jemenieten betekenen?  Hoe is het om je toekomst in duigen te zien vallen en je land te zien afglijden? Nina Aqlan, Jemenitisch en werkzaam voor SPARK, komt vertellen over Jemenitische jongeren, resilience en activisme.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Grote Midden Oosten Platform in samenwerking met de afdeling Sociale en Culturele Antropologie van de VU. De toegang is gratis. Na afloop is er een borrel.

Maandag 14 november aan de VU in Amsterdam

Tijd: 17:00 – 19:00 uur

Plaats: Kerkzaal (HG-16A00, 16e verdieping)

Voertaal: Engels /Nederlands

jemen-inspigraphic-2016-gmop-1-619x1024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *