Skip to content

Nieuw onderzoek naar handel in landbouwgrond

Sandra Evers

Welke gevolgen heeft het voor lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden dat internationale organisaties daar op grote schaal landbouwgrond opkopen? Collega Sandra Evers heeft een grote subsidie ontvangen om dat te gaan onderzoeken.

In Ethiopië, Madagascar en Oeganda gaat ze kijken naar landprojecten voor voedselproductie, mijnbouw, biobrandstoffen, natuurbehoud, het tegengaan van ontbossing en aanplanten van nieuwe bossen. De lokale bevolking moet vanwege die projecten soms gedwongen verhuizen, wat gevolgen heeft voor hun economische, politieke, sociale en culturele leven. In Madagaskar kopen mijnbouwbedrijven bijvoorbeeld grond om mineralen te winnen. De mensen die daar wonen krijgen geld en een huis op een andere plek, maar raken wel de graftombes van hun voorouders kwijt, die heel belangrijk voor ze zijn.

Evers gaat in haar onderzoeksproject ‘Development as a Trojan Horse? Foreign Large-scale Land Acquisitions in Ethiopia, Madagascar and Uganda’ samenwerken met andere wetenschappers, beleidsmakers en non-gouvernementele organisaties. Met haar budget kan ze bovendien vier promovendi aanstellen. Het project wordt gefinancierd als Integrated Programme door WOTRO Science for Global Development.

Op Standplaats Wereld publiceerden we over dit thema eerder een uitgebreid radio interview met Evers bij het programma Spoken van FunX en een interview met haar door De Volkskrant.  Bovenstaand bericht verscheen op de nieuws website van onze faculteit.

Sandra Evers is universitair hoofddocent aan de Afdeling Sociale en Culturele Antropologie van de VU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *