Skip to content

Spoken: Adieu aan de nikkers, koelies en makambas

Een nieuwe antropologische “SPOKEN”! Radiomaker en student antropologie Manu van Kersbergen wijdde onlangs weer een van zijn radioshows bij FunX aan een antropologisch thema. Deze keer interviewde hij antropoloog Francio Guadeloupe (RU&UvA) over zijn in boekvorm uitgegeven (CIDIN) pleidooi “Adieu aan de nikkers, koelies en makambas: Een pleidooi voor de deconstructie van het rasdenken binnen de Nederlandse Caraïbistiek”.

Beluister hier het gesprek:


Zelf kondigt Manu de show als volgt aan: “Je kunt mensen indelen op wat ze verdienen, je kunt ze indelen op hun culturele achtergrond en, zoals vele mensen nog steeds vandaag de dag doen, kun je mensen ook indelen op basis van het achterhaalde begrip ‘ras’. Maar wat betekent dat begrip ‘ras’ nu eigenlijk? En op welke manier bestaat er een rassenrealiteit? Antropoloog Francio Gaudeloupe was afgereisd naar de studio om zijn in boekvorm uitgegeven pleidooi “Adieu aan de nikkers, koelies en makamba’s” toe te lichten. Het concept ‘ras’ is veel eerder een menselijk construct dan dat het een biologisch gegeven is, waardoor het mogelijk zou moeten zijn te stoppen met het denken in rassen.”

SPOKEN DJ Manu

Manu van Kersbergen is radiomaker, rapper en student culturele antropologie op de Vrije Universiteit. De eerdere antropologisch-getinte afleveringen van Spoken gingen over inheemse culturen en diversiteit in de medische wereld, landjepik in Afrika, antropologie en activisme in Israël/Palestina en over de publieke antropologie.

One Comment

  1. […] heeft vaker antropologisch getinte thema-uitzendingen, die Standplaats Wereld op een rijtje heeft gezet. Eerdere shows gingen over inheemse culturen en diversiteit in de medische […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *