Ook deze week op Standplaats Wereld weer interessante interviews door Manu van Kersbergen, ditmaal een over het verdwijnen van inheemse culturen en een tweede over culturele diversiteit in de medische wereld.
Door Manu van Kersbergen In deze uitzending van Spoken ging ik in het eerste uur in gesprek met antropoloog en bestuurslid van het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken Joris van de Sandt over de gevolgen van de cultuurdood van Inheemse volken. Zo is Australië bijvoorbeeld traditioneel een van de meest cultureel diverse gebieden ter wereld, maar van de oorspronkelijk honderden Aboriginaltalen is nog maar weinig over. De inheemse culturen van Australië verdwijnen sneller dan waar ook ter wereld en daarmee dreigen de oudste bekende culturen te verdwijnen.
In het tweede uur sprak ik met antropologe Cylia Engels die onlangs nog werd genomineerd voor de masterthesisprijs van de Vrije Universiteit, n.a.v. van haar onderzoek onder Marokaans-Nederlandse moeders van geestelijk gehandicapte kinderen. Moet de medische wereld misschien meer aandacht opbrengen voor culturele diversiteit en is daar wellicht een rol weggelegd voor de antropoloog?
Manu van Kersbergen is radiomaker, rapper en student culturele antropologie op de Vrije Universiteit. De eerdere antropologisch-getinte afleveringen van Spoken gingen over landjepik in Afrika, antropologie en activisme in Israël/Palestina en over de publieke antropologie.
[…] op de Vrije Universiteit. De eerdere antropologisch-getinte afleveringen van Spoken gingen over inheemse culturen en diversiteit in de medische wereld, landjepik in Afrika, antropologie en activisme in Israël/Palestina en over de publieke […]