Skip to content

Tegen tolerantie

Foto doo BW14
Foto door BW14

Antropologen zijn bij uitstek in staat om licht te werpen op debatten over integratie en identiteit. Zo bewijst ook collega antropoloog Paul Mepschen (UvA) in een prikkelend betoog tegen “tolerantie” als uitgangspunt van politiek. Hij laat zien hoe het idee dat de Nederlandse identiteit onder meer bepaald zou worden door het ‘tolereren’  van homoseksualiteit, een intolerante houding jegens islamitische Nederlanders in de hand werkt.

“Seks”, schrijft Mepschen, “speelt een sleutelrol in het herformuleren van de Nederlandse identiteit en het definiëren van autochtoniteit, van de vraag wie hier wel of niet thuishoort. Van de flamboyante politieke esthetiek van Pim Fortuyn tot het hardvochtige en humorloze culturele racisme van Geert Wilders, seks – met name homoseksualiteit – wordt steeds gebruikt als wapen in handen tegen ‘de vreemdeling’ die de tolerante samenleving zou bedreigen. Tolerantie, macht en xenofobie raken in Nederland steeds nauwer met elkaar verbonden.” Lees verder op de website Grenzeloos.

Paul Mepschen is cultureel antropoloog en doet als promovendus onderzoek aan de Amsterdam School for Social science Research (UvA) naar de ‘culturalisering’ van burgerschap in Nederland.

3 Comments

 1. Viktor Viktor

  “Van de flamboyante politieke esthetiek van Pim Fortuyn tot het hardvochtige en humorloze culturele racisme van Geert Wilders”?

  Hmm. Weer een vreemde stelling die te vinden is op dit politieke platform. Voor de antropologen die geïnteresseerd zijn om meer te leren over de bril waarmee Paul Mepschen kijkt naar de wereld, raad ik u aan de volgende quote te lezen uit een artikel van Elsevier. Het is interessant om de invloed te zien van temporaire effecten op de menselijke perceptie:

  “Berlusconi

  Pim Fortuyn had het alleen maar over de achterlijke cultuur van de islam, en niet over andere immigrantenculturen.

  Op 7 november 2001 zei Fortuyn in het tv-programma Panorama: ‘Ik waarschuw al tijden voor de islam. Dat is een agressieve ideologie. Terrorisme is er dus inherent aan. Hierdoor wordt er ruimte gegeven aan mensen als Bin Laden. Ik ben het eens met de Italiaanse premier Berlusconi. Die zei: op de Westerse wereld valt veel af te dingen, maar qua mensenrechten is het een baken van licht in een duistere wereld. Daarin zijn wij superieur. En we zijn ook economisch, wetenschappelijk en technologisch superieur. Het zelfkritische vermogen van de islam is nul komma nul, nul, nul.’

  Bij een andere gelegenheid zei hij weer: ‘Ik wil voorkomen dat er meer islamieten Nederland binnenkomen. Zij zijn de baas in hun deel van de wereld, wij in ons deel.’

  Donders goed

  Bomhoff weet donders goed wie over de islam begon in Nederland: Pim Fortuyn. Zelfs het woord ‘islamisering’ is bedacht door Fortuyn: ‘Tegen de islamisering van onze cultuur’ (1997).

  Fortuyn, en niet Wilders, stond aan de wieg van de kritiek op de islam. Weet Bomhoff dit niet? Heeft hij een dode man gediend wiens opvattingen hij niet kende?” …

  Bron:http://www.elsevier.nl/web/10236249/Afshin-Ellian/Fortuyn-Balkenende-zweeft-op-onwaarheden.htm?rss=true

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *