Skip to content

Training als journalist: bericht uit Zuid-Afrika

Anouk Houtman, foto 2Door Anouk Houtman

Onderweg in de auto neem ik nog een laatste keer de onderwerpen door waarover ik zo wil praten. We zijn op zoek naar een locatie in Soweto, Zuid Afrika, waar ik straks mijn interview met de band BCUC heb. BCUC, of Bantu Continua Uhuru Consciousness, is een band uit Soweto met een kritische blik op de huidige Zuid-Afrikaanse samenleving. Foodzone, de plek waar we moeten zijn, blijkt lastig te vinden. Gelukkig komt één van de bandleden ons ophalen. We scheuren dwars over het gras langs de weg in de richting van het kleurige, tussen golfplaten gelegen eettentje.

Dit interview is één van de vele die ik zal doen tijdens mijn verblijf in Zuid-Afrika. Ik was daar in de eerste twee weken van april met een groep van zes studenten van de minor journalistiek en een begeleider. Onze reis vond plaats in het kader van het journalistieke trainingsprogramma Beyond Your World van de organisatie Lokaalmondiaal. Iedereen werkte aan eigen onderwerpen en producties, maar we hielpen elkaar ook in dit proces.

Naast mijn interview met BCUC, dat over hun werk als band en hun politieke mening gaat, spreek ik verschillende studenten. Dit jaar vinden er verkiezingen plaats in Zuid-Afrika en de zogenaamde ‘born frees’ (mensen uit de generatie geboren na apartheid) zijn nu meerderjarig. Ik ben benieuwd hoe zij naar de Zuid-Afrikaanse samenleving kijken en of ze gaan stemmen of niet. Verschilt dit erg van het idee van hun ouders? En hoe zien zij de toekomst van het land?

De meeste afspraken heb ik al gemaakt voordat we naar Johannesburg vliegen. Aangezien ik maar twee weken de tijd heb om genoeg informatie te verzamelen, is dit ook wel zo praktisch. Ik merk dat veel mensen bereid zijn te helpen, maar dat een precieze datum vaststellen pas lukt na aankomst in het land. Misschien iets te Nederlands, om van te voren een duidelijke tijd af te willen spreken.

Ook spreek ik verschillende onderwijsexperts en bezoek ik middelbare scholen. Hier gaat mijn derde productie over. Er is in Zuid-Afrika veel ongelijkheid in de kwaliteit van het onderwijs en hierover wil ik informatie doorgeven. Het verschil tussen de particuliere school die ik bezoek en de openbare school om de hoek is enorm. De eerste is een kostschool en heeft grote gebouwen en immense sportvelden, de tweede bestaat uit één enkel gebouw met een klein grasveldje. Het is een gelaagd onderwerp en na mijn vertrek uit Zuid-Afrika wil ik hierover veel meer te weten komen. Ik zal mijn bachelorthesis daarom over dit onderwerp gaan schrijven.

Ik vond mijn reis naar Zuid Afrika het een geweldige ervaring en heb er ontzettend veel van geleerd. Klaar ben ik echter nog lang niet, want het schrijven zelf moet nog beginnen met dit verslag als opwarming.

Anouk Houtman is student in het derde jaar van de Bacheloropleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie en volgde in haar profileringsruimte de minor journalistiek. Zij is nu begonnen met het schrijven van haar bachelorthesis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *