Skip to content

(Veld)Werken met AT5: Fietsen in Nieuw-West

Door Nina Leatemia en Aafke Hoekstra

Op een frisse woensdagochtend in april waren wij, twee studenten antropologie, getuige van een fietsles in Osdorp. Op een klein basketbalveldje stonden de, met name Nederlands-Marokkaanse deelneemsters netjes op een rij klaar. Ze waren gekleed in fluorescerende hesjes en hielden roze kinderfietsjes aan de hand. Voordat de les begon mochten wij van de fietsdocente ons praatje houden. Ons doel was om mensen te vinden die voor de camera geïnterviewd zouden willen worden over fietsen in Nieuw-West. Voorafgaand aan de les had de fietsdocente ons geen kans van slagen gegeven. En ze bleek inderdaad gelijk te hebben. Al tijdens ons praatje kregen we van sommige lachende dames te horen dat ‘hun man van hen zou willen scheiden als ze dat zouden doen’. Het was voor ons in ieder geval duidelijk dat ze niet voor de camera wilden komen.

We waren in Osdorp beland omdat we mochten meewerken aan het programma Wereldstad van AT5. Dat was naar aanleiding van een gastcollege van oud VU studente en AT5 redacteur Nadia Moussaid. We kregen de kans een voorstel in te dienen voor een uitzending. Wereldstad is een programma dat een bruisend multicultureel Amsterdam in kaart wil brengen door de mensen, ondernemers en ondernemingen van deze wereldstad te belichten. We moesten daarom binnen dit thema een onderwerp verzinnen. We besloten naar aanleiding van een eerder gastcollege ons te verdiepen in fietsen in Amsterdam. In het gastcollege werd namelijk kort genoemd dat er in Nieuw-West relatief minder gefietst wordt dan in de rest van Amsterdam.

Na overleg met Nadia zijn we opzoek gegaan naar mensen die heel betrokken zijn met fietsen en mensen die dat juist niet zijn. Via een studiegenootje kwamen we daarom uit bij de fietslessen in Osdorp. Echter, deze poging mislukte dus wat betekende dat we verder moesten zoeken naar mensen die wel voor de camera wilden.

Het duurde niet lang voordat we weer op hetzelfde probleem stuitten toen we een andere fietsdocente benaderden. Ze legde ons uit dat veel vrouwen te onzeker zijn om voor de camera hun verhaal te doen. Bovendien is voor sommige vrouwen de taal een barriere. Gelukkig was zij zelf wel bereid om het belang van fietslessen toe te lichten voor de camera van AT5.

Verder wilde Nadia dat we opzoek gingen naar een geschikte hoofdpersoon. Hierbij bleek ons studiegenootje ons weer goed te kunnen helpen. Zij kende namelijk nog een vrijwilliger die fietstochten wil organiseren.

Voor de opnames hadden we dus heel wat mensen benaderd en afspraken gemaakt. Maar tijdens de opnames de week erna bleek alles toch iets anders te gaan dan verwacht. We hadden een dag om alles te filmen en begonnen met straatinterviews in de buurt van station Lelylaan. Vervolgens had Nadia een interview geregeld met twee wethouders van stadsdeel Nieuw-West. Al fietsend, en onder toezicht van de persvoorlichters van het stadsdeel, werden deze interviews opgenomen. In de middag daarna hebben we de fietsdocente en de vrijwilliger geïnterviewd. Al met al zijn we dus een hele dag bezig geweest met het filmen.

Screenshot van de uitzending
Screenshot van de uitzending

 

 

 

 

Twee dagen na de opnames werd de aflevering gemonteerd. Het eindproduct zou ongeveer zes minuten moeten worden, er moest dus heel selectief gekeken worden naar het verzamelde filmmateriaal. Dit betekende ook dat er goed gekeken werd naar uitspraken die eventueel schadelijk zouden zijn voor de geïnterviewde persoon zelf. Wat voor ons duidelijk naar voren kwam is dat er veel afhangt van de keuzes die de redacteur en editor maken. Maar er werd goed gekeken naar de representativiteit van het geheel. Na vijf uur monteren was het item nog niet helemaal af maar na wat extra uren kon het gewoon op tijd uitgezonden worden.

We vonden het meelopen een zeer leuke ervaring omdat je het hele proces van begin tot eind meemaakt. Bij het veldwerk, het regelen van interviews en afspraken, kwam onze antropologische achtergrond goed van pas. Ondanks onze veldwerkervaringen bleek het uitdagend te zijn en niet zonder tegenslag. We willen daarom iedereen bedanken die met ons heeft meegewerkt.

Op de website van AT5 is de uitzending ‘Fietsen in Nieuw-West’ nog te bekijken:

http://www.at5.nl/tv/wereldstad/aflevering/15118

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *