Skip to content

Wisseling van de wacht

Georgette

Door Georgette Veerhuis            StandplaatsWereld mag een nieuw lid verwelkomen in haar redactie en dat – je raadt het misschien al – ben ik! In deze introductieblog vertel ik wie ik ben en wat ik dit studiejaar al dan niet ga doen. Ik zal namelijk niet alleen met StandplaatsWereld bezig zijn, maar met een aantal trajecten om mezelf verder te ontwikkelen.

Ik loop al ruim drie jaar rond op de VU. Ik heb de bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie gevolgd en ben nu in zekere zin klaar. Hoezo in zekere zin? Ik heb ervoor gekozen mijn studie een jaar te verlengen om verdere verdieping te vinden in een aantal onderwerpen (religie, filosofie en ender) en om een kijkje te nemen ‘achter de schermen’ van de universiteit. Want hoe ziet dat universitaire leven er eigenlijk uit?

Zodoende ben ik sinds september als onderzoeksassistent aan de slag op de afdeling Antropologie. Het is erg leuk om te zien waar mijn ‘docenten’ – ik heb van hen bijna allemaal college gehad of hen anderszins voorbij zien komen de afgelopen drie jaar – mee bezig zijn, en ik verbaas me over hoe druk zij het hebben met allerlei vakken, projecten en onderzoeken. Nu zit ik hier niet om hen op te hemelen, maar dit zijn dingen die voor een student niet zichtbaar zijn. En voor mij nu dus wel. Wie weet wijd ik hier ook nog eens een blog aan…

De komende tijd zal ik als onderzoeksassistent helpen op de afdeling om de druk er (hopelijk) wat vanaf te halen. Zo is de afdeling bezig met het herformuleren van het overkoepelende onderzoeksprogramma, en zal ik, waar nodig, organisatorische ondersteuning bieden om dit uit te laten monden in een mooi congres eind januari (geïnteresseerden kunnen de agenda op vu.nl in de gaten houden en SpW zal te zijner tijd nog een vermelding maken / informatie hierover volgt nog).

Daarnaast zal ik mij bezighouden met een klein onderzoek omtrent de alumni van de opleiding Antropologie. Waar waaien zij naartoe uit? Waar en in welke sectoren zijn zij werkzaam? Hoe passen ze antropologie toe in hun werk en hun dagelijkse leven? Met andere woorden, waar heeft antropologie hen gebracht? Ik zal hier in de nabije toekomst een aantal blogs over schrijven.

Met dit onderzoekje zal ik niet alleen de antropologie alumni in kaart brengen, maar ook aantonen hoe breed en divers antropologie kan zijn. Immers, een terugkerende vraag die aan (de studie) antropologie kleeft is: wat kan je ermee? Ik zal mijn agenda dan ook niet ontkennen – een goede antropologe geeft natuurlijk haar beoogde doelen of beweegredenen weer. Mijn agenda is het ‘promoten’ van antropologie; ik wil de diversiteit en inzetbaarheid van de studie laten zien. In mijn zoektocht naar deze alumni hoop ik dan ook verrast te worden. En misschien pik ik onderweg stiekem ook wat ideetjes mee. Sterker nog; iedereen wordt uitgenodigd om geïnspireerd te raken!

Ik zie dit onderzoekje als een kans om antropologie een ‘multifaceted face’ te geven om mensen op creatieve ideeën te brengen hoe antropologie toegepast kan worden. Want antropologie zal altijd iets zijn wat je naar je hand moet zetten. De functie ‘antropoloog’ bestaat simpelweg niet, tenzij je het onderwijs of onderzoek ingaat. Maar dat is het ‘m nou juist: antropologie is niet zomaar een studie waarbij je wordt opgeleid tot één vak, functie of domein. Het is het aanleren van de kritische, analytische blik die je overal op kunt toepassen, omdat overal de menselijke hand zichtbaar is. Het is de studie van de mens, in al zijn sociale en culturele dimensies.

Tot slot zal ik binnen StandplaatsWereld als studentenvertegenwoordiger fungeren. Dat betekent dat ik mij zal bezighouden met blogs van studenten. Deze komen vaak voort uit (observatie)opdrachten die zij hebben gemaakt, of uit hun onderzoeken of scripties. De studentenblogs geven zo een impressie van het brede scala aan onderwerpen, interessegebieden, initiatieven en ervaringen die op een antropologische wijze bekeken en beschreven kunnen worden. Een prettige afwisseling, niet? Want waar houdt de nieuwe generatie antropologen zich mee bezig? Welke (nieuwe) fenomenen nemen zij onder de loep?

Ik kijk ernaar uit om andermans schrijfsels te mogen lezen, en natuurlijk om zelf voor StandplaatsWereld te gaan schrijven. In de tussentijd hoop ik kennis en inspiratie op te doen door mijn redacteur- en assistentschap, en daarmee mijn eigen pad te gaan bewandelen als antropoloog. Ik hou jullie op de hoogte!

Georgette Veerhuis is vierdejaars student antropologie aan de VU, onderzoeksassistent en redacteur van StandplaatsWereld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *