Skip to content

Spoken: antropologie en activisme in Israël/Palestina

Palestijnse kinderen in Nablus (foto: Rusty Stewart)

Afgelopen zondag zond FunX de tweede aflevering uit van een reeks antropologische verkenningen in het programma Spoken. Deze week onderzocht programmamaker Manu het samengaan van antropologie en activisme aan de hand van het Israëlisch/Palestijns conflict. Voor Standplaats Wereld maakte hij een overzicht van zijn gesprekken met (activistisch) antropologen Anne de Jong en Erella Grassiani:

Door Manu van Kersbergen Iedereen heeft er eigenlijk wel een mening over. Het conflict dat nu al vele decennia duurt in het hart van het Midden Oosten. Bestaat er een toekomst waarin er ooit vrede zal zijn voor zowel de Israëli’s als de Palestijnen? Of is de term ‘vrede’ nu al zo vaak gebruikt m.b.t. Israël en Palestina dat het een lege, nietsbetekenende term is geworden? 

In deze uitzending van Spoken ga ik in gesprek met twee bijzondere vrouwen die zich beiden op geheel eigen wijze inzetten in het verzet tegen de onderdrukking van de Israëlische overheid tegenover de Palestijnen. In het eerste uur ging ik in gesprek met antropologe Anne de Jong, die onlangs nog de toegang tot Israël werd geweigerd, vanwege haar aanwezigheid op de Gaza Freedom Flotilla, een konvooi schepen volgeladen met hulpgoederen die o.a. vanuit Turkije richting de kust van Gaza voerden, maar onderweg op internationale wateren gewelddadig werden tegengehouden door het Israëlische leger.

In het tweede uur sprak ik met de van oorsprong Israëlische antropologe Erella Grassiani. Ze deed onderzoek naar de moraal onder Israëlische soldaten, maar is daarnaast ook oprichter van het kritische platform Gate48, dat zich openlijk uitspreekt tegen de wandaden van de Israëlische regering. In hoeverre gaan antropologie en activisme samen? Luister naar de samenvatting van de gesprekken.

Manu van Kersbergen is radiomaker, rapper en student culturele antropologie op de Vrije Universiteit. Eerder publiceerden we zijn overzicht van de interviews voor de eerste antropologische aflevering van Spoken, met als thema de publieke antropologie.

Zie ook onze eerdere berichten over het Israëlisch-Palestijns conflict, onder meer geschreven door Erella Grassiani.

6 Comments

  1. Jonas Z Jonas Z

    Tof, ik ken Manu van z’n intelligente politieke hiphop; heel leuk om ‘m nu opeens ook via dit heel andere kanaal tegen te komen, ik had geen idee dat ie iets met antropologie deed (ook al is er een logische overlap qua thematiek en kritische houding). Blijf aan de weg timmeren, dit soort dingen zien we graag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *