Skip to content

Spoken: landjepik in Afrika?

Sandra Evers

Deze week waren Sandra Evers en Michel Doortmont te gast bij Manu om ons bij te praten over landacquisities door welvarende overheden en multinationals in met name Afrika. De interessante interviews zijn hier weer direct te beluisteren:

Door Manu van Kersbergen De wereldbank heeft berekend dat er in 2009 voor 45 miljoen hectare aan grond werd verhandeld (dat is ongeveer 11 keer de oppervlakte van Nederland). Hierbij gaat het vooral om grond in Afrika, Zuid-Amerika en delen van Azie. De lappen grond worden opgekocht of gepacht door grote multinationals of welvarende centrale overheden, die de grond vervolgens gebruiken voor de productie van voedsel of biobrandstoffen. Dit proces, dat sinds de voedselcrisis van 2008 een enorme vlucht heeft genomen, staat beter bekend als ‘landgrabbing’.

Voor deze aflevering van Spoken ging ik in gesprek met VU antropologe Sandra Evers over de gevolgen van het wisselen van eigenaar van de lappen grond voor de lokale bevolking. Eerder publiceerde dit weblog al een interview met haar in De Volkskrant over dit thema. Ook sprak ik met universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen en Afrika Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen, Michel Doortmont. Dr. Doortmont verklaarde o.a. waarom hij de kritiek vanuit het westen op ‘landgrabbing’ hypocriet vindt.

Zie ook het volgende filmpje voor een indruk van de problematiek:

Manu van Kersbergen is radiomaker, rapper en student culturele antropologie op de Vrije Universiteit. De eerdere antropologisch-getinte afleveringen van Spoken gingen over antropologie en activisme in Israël/Palestina en over de publieke antropologie.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *