Skip to content

Door de ogen van een eerstejaarsstudent

Conferentie poster: The Doors of Perception

Fieke de Goede en Irene Gentenaar brengen verslag uit van hun eerste antropologische conferentie.

We zijn nog maar drie weken bezig met de studie antropologie wanneer onze docent komt met het nieuws over een conferentie over de antropologie van kinderen: ‘Onderzoek doen naar kinderen is erg moeilijk en een interessant onderwerp voor antropologen’. Ze heeft ons enthousiast gemaakt.

‘Wij houden kinderen in leven, zodat jullie ze kunnen onderzoeken’

Een conferentie is een bijeenkomst van een groep mensen (professoren, onderzoekers en mensen die geïnteresseerd zijn zoals wij studenten) die samen over een bepaald onderwerp gaan praten. ‘Er bestaat al veel informatie over de omgeving van kinderen. Nu gaat het om hoe kinderen naar de wereld om zich heen kijken’, zo formuleerde professor LeVine het thema van de conferentie bij de opening.

De conferentie is opgedeeld in panels georganiseerd rondom specifieke thema’s. Tijdens een panel presenteren vier of vijf onderzoekers hun paper. Daarna bestaat de mogelijkheid vragen te stellen. Een van de panels ging over de samenwerking tussen antropologen en hulporganisaties.

Antropologen doen langdurig veldwerkonderzoek op een lokaal niveau in een bepaald gebied. Hulporganisaties bieden directe hulp aan de mensen die dat nodig hebben in die gebieden. Soms ontstaat er een conflict tussen antropologen en hulporganisaties over elkaars werk. De antropologen hebben kritiek op de hulporganisaties omdat ze een meer universele manier van werken hebben. Ze dragen dan lokale toepassingen aan, maar voor de hulporganisaties is het lastig en kost het teveel tijd om de onderzoeksinzichten toe te passen. De vraag is hoe de twee partijen moeten samenwerken. Hoe wordt de bevolking die de hulp nodig heeft het beste geholpen? Bij een optimale samenwerking zou de uitspraak ‘wij houden ze in leven zodat jullie ze kunnen onderzoeken,’ niet meer voorkomen.

Professor Zvi Bekerman gaf een lezing over kinderen en het vormen van hun identiteit. Zvi Bekerman heeft onderzoek gedaan op een gemengde school in Palestina naar de ontwikkeling van identiteit bij kinderen. Hij stelt dat de kinderen dezelfde affiniteit hebben met personen van Palestijnse als Joodse afkomst, en dat dit niet zou mogen worden verstoord door de mening van ouders of door het onderwijs. Helaas is dit wel het geval. Zijn mooie slotvraag was: ‘What happens when adults find solutions to problems children do not have?’

Ons viel het op dat de vragen aan het eind van een presentatie op een ‘lieve’ manier gesteld werden: eerst bedanken en daarna de vraag. Het punt van kritiek komt door deze manier van vraagstelling niet zo over.  In Nederland zijn wij gewend een vraag heel direct te stellen. Dat geeft ook meer de essentie van het kritiekpunt aan.

‘Ons enthousiasme over de studie is alleen maar toegenomen’

We zijn met open verwachtingen naar de conferentie gegaan en vol enthousiasme eruit gekomen. De eerste presentatie was moeilijk te volgen, maar al snel kregen we vat op de Engelse en wetenschappelijke taal. Er werden veel termen en begrippen gebruikt die voor een buitenstaander moeilijk te begrijpen zijn, ook voor medewerkers van hulporganisaties.

We vonden het een eer om de conferentie bij te wonen en mee te denken met ervaren antropologen van over de hele wereld. We hebben veel geleerd en alvast een kijkje mogen nemen in de wereld waarin wij ons over een aantal jaar ook zullen bevinden. Ons enthousiasme over de studie is alleen maar toegenomen.

Fieke de Goede en Irene Gentenaar zijn eerstejaarsstudenten bij de opleiding Sociale en Culturele Antropologie aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Eerder op deze weblog schreven andere studenten antropologie over hun ervaringen in de collegezaal en daarbuiten.

2 Comments

  1. Erik Erik

    Superleuk om jullie kijk op de conferentie te lezen, Fieke en Irene! Ik ben blij dat jullie enthousiasme voor antropologie door de conferentie is toegenomen, want daar doen we het tenslotte voor 🙂
    Groetjes! Erik

  2. Sandra Sandra

    Leuk dat jullie aan de conferentie hebben deelgenomen en zo veel opgestoken hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *