Skip to content

Een nieuw gezicht achter Standplaats Wereld


Afbeelding

Wie bepaalt er eigenlijk wat op Standplaats Wereld wordt geplaatst? Docenten, promovendi? Ja. En vanaf nu ook een studente. En dat is belangrijk.

Voor mij is het belangrijk om actief te zijn voor Standplaats Wereld omdat de website gaat over dingen die mij als antropoloog interesseren. Voor u is het belangrijk omdat ik als student kan weten wat antropologie studenten willen zien op de website. Ik zou graag willen helpen bij het zoeken van de verbinding via deze website door een bredere groep mensen aan te spreken: docenten, studenten, en mensen zonder antropologische achtergrond. Het lijkt mij een geweldige uitdaging om mensen, met interesse in antropologie maar zonder achtergrondkennis, een antropologische kijk op de wereld te geven.

Ik ben Eva de Jong, 20 jaar en studeer aan de Vrije Universiteit. Ik studeer Culturele Antropologie en Rechten en ben net begonnen aan mijn tweede jaar. Ik woon in Amsterdam.

Een Nederlandse scholier in Bosnië en Herzegovina
Op mijn zestiende verwisselde ik mijn ‘veilige VWO4-leventje’ voor een avontuur op een internationale school tussen kapotgeschoten gebouwen in een post-oorlog gebied. Ik kreeg een beurs en mocht naar het United World College in Mostar, Bosnië en Herzegovina. Mijn redenen om te gaan liepen uiteen; het ging om culturele uitwisseling, bruggen slaan tussen mensen, vrijwilligerswerk, creativiteit en sport. Toen ik daar was ging het vooral om medeleerlingen uit Finland, Afghanistan, Bosnië, Sudan… nu zijn het mijn vrienden. Op mijn middelbare school in Mostar was ik op een plek waar een hoop op te bouwen valt. Het eerste jaar ging ik naar een vluchtelingenkamp net buiten de stad om daar de kinderen van vluchtelingen van de oorlog te helpen. Ik dacht na over wat passende hulp zou zijn, waar ze blij van zouden worden ondanks hun permanente verdriet.’ Dit soort vragen wil ik niet langer voor mezelf houden en delen met de mensen die zich met vergelijkbare vraagstukken bezighouden.

Een internationale student op de Vrije Universiteit
Toen al mijn medestudenten naar Amerika gingen voor hun studie, koos ik voor Nederland. Ik koos voor rechten omdat ik wil vechten voor mensen binnen een systeem. Ik koos voor Culturele Antropologie om dit systeem te begrijpen en context te geven aan het recht. Ik koos voor iets goeds.

Standplaats Wereld
Met deze korte introductie heb ik een brutale vraag: zou deze studente deel uit kunnen maken van de redactie van Standplaats Wereld?

Ik wil delen, ik wil samenwerken ik wil dat mensen met plezier lezen, niet alleen die docenten, studenten, maar vooral ook mensen zonder antropologische achtergrond.

Ik hoor graag van jullie!

Eva

One Comment

  1. Marina de Regt Marina de Regt

    Wat een leuke introductie, Eva! En van harte welkom bij de redactie.We zijn heel blij met je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *