Door
Uit de persoonlijke verhalen van de chef-koks, beschreven op de website van de organisatie, blijkt dat veel van hen de fijne kneepjes van het vak thuis hebben geleerd. Sommige gerechten zijn van generatie op generatie overgedragen, en zijn echte familierecepten. Deze gerechten zijn bijvoorbeeld minder bekend, waardoor de chef-koks ze graag in Nederland op de (menu)kaart willen zetten. Andere ondernemers hebben simpelweg inspiratie opgedaan tijdens verre reizen. Als bezoeker heb je dan ook ruime keuze tussen verschillende keukens; van de Hindoestaanse tot diverse Afrikaanse en van de Thaise tot de traditioneel Indonesische. Deze creativiteit en diversiteit tekenen het karakter van World of Food, en doen een waar gevoel van authenticiteit oproepen.
World of Food draait echter niet alleen om alle lekkere, internationale gerechten die straks allemaal op één locatie geproefd en geprobeerd kunnen worden; ook het sociale aspect dat eten met zich meebrengt, speelt een belangrijke rol. “Dit project draait om cultuur en het bij elkaar brengen van mensen door middel van een culinair avontuur,” zegt Brenda op de website. Zij zal samen met haar moeder Armeense gerechten gaan verzorgen. Ze ziet het nieuwe, rond eten gecentreerde multiculturele project in Amsterdam Zuidoost als een kleurrijk mozaïekwerk. Alle verschillende ondernemers, die in Brenda’s ogen hun eigen culturen vertegenwoordigen, vormen volgens haar de uniek gekleurde stukjes in die mozaïek.
Stadsdeel Zuidoost van de gemeente Amsterdam, mede-initiatiefnemer van de eetbazaar, onderschrijft deze bredere visie. Op de website legt stadsdeel Zuidoost de nadruk op het project als ontmoetingsplek voor verschillende culturen. Hiernaast hoopt stadsdeel Zuidoost met de nieuwe clusteronderneming niet alleen het toerisme te stimuleren, maar ook het culinair ondernemerschap in het stadsdeel aan te moedigen en op deze manier “een plek te creëren waar de multiculturele keuken van Amsterdam Zuidoost kan groeien en bloeien.”
Antropoloog en socioloog Pierre L. van den Berghe (1984, p. 396) schrijft over de etnische keuken als bindmiddel. Zo beargumenteert hij dat:
Ethnic cuisine represents ethnicity at its best; because at its most sharable. It does not take much effort to learn to like foods, even exotic ones. Ethnic cuisine is the easiest and most pleasant way to cross ethnic boundaries. As eating together is perhaps the most basic expression of human sociality, ethnic cuisine could well be the ultimate reconciliation between a diversity we cherish and a common humanity we must recognize if we are to live amicably together.[1]
World of Food zal een plek worden waar men letterlijk kan proeven van velerlei culturen. En dat hebben we in deze tijd wel nodig. Amsterdam staat bekend als een multiculturele stad waarin veel verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd zijn. Tegelijkertijd lijken we langs elkaar heen te leven. Het alom bekende sociaal isolement, eigen aan moderne steden en dus ook aan onze mooie hoofdstad. Maar met World of Food kan men als kleurrijke kruiden samenkomen in deze culinaire hutspot – uh, ik bedoel hotspot. Ontdekken, ondernemen en kennismaken… Eten brengt ons samen!
Nina Leatemia is bachelor studente Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de VU.
[1] Van den Berghe, P.L. (1984). Ethnic cuisine: Culture in nature. Ethnic and Racial Studies, 7, 387-397.