Skip to content

Ontsnapt aan de statistieken

Silvia van der Wal heeft haar uitwisselingsstudie in Brazilië vorige week afgerond. Hierbij haar laatste bericht vanuit Recife, dat eerder verscheen op zwerfpost, weblog van studenten sociale wetenschappen in het buitenland.

Met feliz da vida, een lyrische gemoedstoestand, passeer ik stuiterend mijn buurtgenoten die, tenminste tijdens het voor mij waarneembare moment, in mijn humeur lijken te delen. Bij de hoek van de bakker kom ik de eerste persoon tegen die mijn glimlach niet overneemt. In mijn gedachte staat al vast dat hij mij dadelijk om kleingeld zal vragen, dat ik het zal geven en dan wellicht een gesprek met hem zal aanknopen. Maar deze man heeft andere ambities: hij zal mij eens even op de juiste plaats in de statistieken over straatroof plaatsen.

Recife is in veel opzichten de gevaarlijkste stad van Brazilë. De bewoners zijn zich daar erg bewust van en investeren veel tijd en moeite om toeristen hiervan te overtuigen via algemene waarschuwingen en specifieke verhalen.

Toch had de combi van horrorverhalen en statistische onderbouwingen mijn gedrag nog niet beïnvloed. “Ik heb een hele bijzondere beschermengel”, grapte ik als reactie om mijn koersrichting aan te kunnen houden tijdens een waarschuwingsstroom.

Maar misschien heb ik mijn beschermengel overbelast. De man die naast mij is komen lopen vraagt namelijk niet om kleingeld, maar eist mijn mobiel. Terwijl ik hem verward mijn goedkope Nokia toereik voel ik mijn telefoon trillen, in een reflex open ik het bericht en lees: “De zon schijnt, mijn leventje!” Hoe gepast. Een vriend die aan mij dacht omdat de zon toch nog was gaan schijnen op de dag dat ik naar het strand wilde.

Nog verwarder kijk ik mijn rover aan die plotseling van gedachte verandert. Hij hoeft mijn telefoon niet meer, ik moet maar gewoon doorlopen. De zonneschijn, de bloemen, de auto’s; alles lijkt surreëel, wanneer hij me na mijn ontsnapping aan de statistieken blijft naschreeuwen of ik hem vergeef.

Silvia van der Wal is tweedejaars studente Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de VU. Ze zit nu als uitwisselingsstudent in Brazilië.

Dit bericht verscheen op zwerfpost. Silvia schreef eerder over haar studie in Brazilië, over klassenverschillen in dat land en over een Braziliaanse krottenwijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *